En Passant
2018/2019
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2019-08-18
Uitslagen Mat op 't Wad
 
2019-08-17
Mat op 't Wad 2
 
2019-06-08
Uw lopers staan sterker op schoenen van HOOGERHEIDE
 
2019-05-27
Schaakcompetitie beëindigd: Dros blijft kampioen
 
2019-04-29
Jaap de Wijk Glorieuze Winnaar Bekerfinale
 
2019-03-23
En Passant degradeert uit hoogste klasse
 
2019-03-23
Bizarre ontknoping leidt tot degradatie…
 
2019-03-16
Olympische gedachte En Passant viertal
 
2019-03-02
En Passant temt Haarlems Witte Paard (inclusief partij Gerard)
 
2019-02-09
Caïssa-Eenhoorn maatje te groot voor En Passant viertal
 
2019-02-02
De Waagtoren te sterk voor En Passant
 
2018-12-29
Schaker Duijzer winnaar derde Vittali-toernooi
 
2018-12-18
Schaken als Frenkie de Jong
 
2018-12-15
En Passant Viertal afgedroogd
 
2018-12-08
En Passant verrassend winnaar in zinderende match tegen Aartswoud
 
2018-12-08
Het Achtste Wereldwonder
 
2018-11-24
Blindschaak of Sinterklaas?
 
2018-11-22
Thomas
 
2018-11-17
Nipte nederlaag voor schakers En Passant
 
2018-11-17
Thomas' Glorieuze Afscheid
 
2018-11-10
Half ei beter dan lege dop
 
2018-10-20
NHSB 1A: Castricum – En Passant
 
2018-09-30
En Passant speelt eerste wedstrijd gelijk
 
2018-09-29
Eerste klap een daalder waard
 
2018-09-25
Historische uitgaven clubblad En Passant
 
2018-09-22
40e Chrysantentoernooi (2)
 
2018-09-22
40e Chrysantentoernooi (1)
 
2018-09-14
I am the greatest!
 
2018-08-18
Bosboom wint op Texel
NHSB 1A: Castricum – En Passant
20-10-2018 - Gerard Postma
In de auto zaterdag 20 oktober jl. onderweg naar de Buureton om Co op te halen dacht ik nog, wie komt vandaag ook alweer waarvandaan op weg naar dorpshuis De Kern in Castricum? Er was het e.e.a. heen en weer gemaild, zoals gebruikelijk. Echter nu “opeens” in de rol van plaatsvervanger van de plaatsvervangend teamleider heb je toch wat extra verantwoordelijkheid. Vreemd eigenlijk dacht ik, ik hoef alleen maar Co op te halen van het hele team. O ja, Joop gaat altijd met de fiets naar de boot en die zien we daar. Zo gaat dat toch? Maar wat als Joop onverhoopt de boot niet haalt? Ach ik had zijn telefoonnummer opgezocht en zou vanaf de wegvarende boot nog kunnen bellen en dan wachten we een halfuur in Den Helder. Geen paniek geen paniek er is een halfuurdienst en geen storm voorspeld. Verder had Jaap deW gezegd dat hij ons 3-en wel op de boot zou zien. Hij zou met eigen vervoer gaan en zijn vrouw meenemen. Jon zou zaterdag een verjaardag in Den Helder aan het vieren zijn en tussen de festiviteiten door zijn partij gaan spelen. Dat komt vast goed. En de andere drie teamleden zouden ook op eigen gelegenheid uit Friesland, Gelderland en Zuid-Holland komen. Waarom je daar zorgen over maken?! Door de reserve spelers waren we immers toch al ruimschoots heen geraakt. Toen ik bij de Buureton de auto stopte was er geen Co te bekennen, doch al spoedig zag ik Co met gezwinde pas verschijnen. Direct, nog stilstaand op de Beatrixlaan, begonnen Co en ik onze kansen door te nemen, de standen in de Poules van de NHSB en verder nog het een en ander in hoog tempo door te nemen. Totdat Co me vriendelijk doch dringend maande toch eens te gaan rijden om de boot van 11 uur te gaan halen.

Rustig kijkend vanaf de boot over het voortglijdend Wad in het zachte herfstlicht, was onze eerste zorg waar Joop was. Gelukkig verscheen hij ras. Jaap deW hebben we niet gezien. Als teamleider van dienst heb je zo je zorgen. Redelijk geanimeerd arriveerden we gedrieën om tien voor één in de klaarstaande schaakzaal met door elkaar lopende, tamelijk forse Castricummers. Hebben ze voor ieder teamlid misschien een reserve, flitste het door me heen. Echter buiten ons 3-en is er geen En-Passanter te bekennen. Het zal toch niet waar zijn?? Ik ging zitten na de opstelling overhandigd te hebben. “Hee, Jan Willem wat doe jij op Texel??’, klonk opeens een opgewekte stem vanachter bord 4 tussen de allengs groeiende groep door elkaar lopende mannen door. Kijk zó en vooral op die toon wil iedereen natuurlijk begroet worden! Voor mij een geruststelling, we zijn al met vier spelers. O, daar is de vandaag taart etende Jon toch ook al en kijk daar torent onze laatste aanwinst Rienk ook boven het stel uit! Zo ook onze Jaap! Jan Willem was uiteraard even bij zijn kennis gaan zitten, even van bord 4 proeven; het moet niet te gek worden met al die lange mensen en dat merkwaardige door elkaar heen lopen alsof er een dwangneurose is uitgebroken. Zo kan er veel gebeuren in de 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Alleen Gert moest nog komen. In zijn openingswoord memoreerde de wedstrijdleider Van Wonderen nog de poging van onze andere Jaap deze week om op een andere dag zijn partij vooruit te spelen. Heel spijtig kon dat niet, aldus de wedstrijdleider, want het hele Castricumse team werkt nog. Wel verzocht hij de tegenstander van Gert nog niet haar klok in te drukken en rustig te wachten op haar tegenstander.

Klokslag één uur begon de wedstrijd, waar we als En Passant enigszins verzwakt - Thomas, Kees en Jaap waren verhinderd - aantraden tegen een ongemeen homogeen en sterk team. Met een gelijk spel zouden we spekkoper zijn en met veel bordpunten ook al tevreden zijn, was zo hier en daar de mening. Het spelverloop die middag was zeker spannend, muisstil en enerverend. Zeker tot half 4 die middag was er nog geen teamlid qua stelling in de problemen. Echter vooral onze borden 5 (Gerard) en 6 (Jaap) hadden dan wel gelijke/goede stellingen, maar heel veel meer tijd gebruikt dan hun tegenstander die elk zo maar 200 punten aan ratingpunten meer hebben. In het tijdverbruik zie je dan toch het verschil in speelsterkte zich uiten. Weinig tijd over in stellingen waar nog veel moet en kan gebeuren. En in die naderende tijdnood komen de onnauwkeurigheden, foutjes, fouten en soms regelrechte blunders. Zo verging het naar mijn indruk Jaap en mijzelf. Co schaakte aan bord 8 tot die tijd voorbeeldig rustig zittend en denkend in de tijd van de ander achter zijn bord. Zijn tegenstander leek al aardig in tijdproblemen te gaan komen en leek geen aanknopingspunten te kunnen vinden. Lang had Co een soort egelstelling met alle stukken op het bord, waar helaas door een ongelukkige misser van Co toch een fors gat in geschoten werd. Knap om zover de middag door te komen tegen een tegenstander met 350 ratingpunten meer. Jon van de onderste vier had zo´n goede positie opgebouwd, dat het zijn aanzienlijk sterkere tegenstander (300 punten hoger!) noopte om remise aan te bieden. Knappe prestatie van Jon die, met nog maar zes minuten over, deze remise accepteerde. We stonden met 1-2 achter en het werd 1,5 – 2,5 daarmee. Co en ik hadden al verloren en Joop had voorbeeldig gewonnen. Bij Jaap op bord 6 leek het in ieder geval goed te staan. Even later haalde Jan Willem hardhandig en trefzeker zijn punt binnen! 2,5-2,5, een lekkere tussenstand. Helaas was het bij Jaap opeens goed mis in de stelling , en zijn klok tikte naar het einde. 3,5-2,5 dus. Restten nog Gert en Rienk. Bij Rienk was het de hele middag op en neer gegaan. Enigszins onfortuinlijk of mogelijk dizzy geraakt door al het tactisch geweld maakte de tegenstander van Rienk een enorme blunder, schudde terstond het hoofd en reikte sportief meteen Rienk de hand. 3,5-3,5. Rest de partij van Gert, die wat later begonnen was en in de eindfase verkeerde. Op het bord was weinig clementie te bespeuren van de geroutineerde dame met, het wordt eentonig, zo’n 200 ratingpunten meer. Gert vocht in de naderende bonusseconden met een loper minder voor wat hij waard is. Doch dit einde was echt kansloos. Eindstand 4,5 – 3,5 derhalve.

Verlies tegen een homogeen en sterk team, maar het binnenhalen van 3,5 bordpunten is toch ook weer succes!

Co heeft aansluitend de standen, uitslagen en zijn impressies verstuurd zoals jullie reeds kunnen zien in de mail. En Thomas verzamelt en publiceert in klein comité al ijverig de partijen in aanloop naar de analyse avond.