En Passant
2019/2020
 
Agenda
Clubnieuws
Andere jaren
 
Stand
Uitslagen/persoon
Uitslagen/speeldag
Wedstrijdentabel
 
NHSB 1e klasse A
NHSB viertallen A
Externe competitie
Bekerwedstrijden
 
Artikeltjes
Partijen
Historisch: EPPIE
 
Wedstrijdschema's
Login
 
Privacy Statement
2020-02-09
EN PASSANT OOG IN OOG MET DEGRADATIE
 
2020-02-09
EN PASSANT VIERTAL GOOIT EIGEN GLAZEN IN
 
2020-01-12
En Passant start goed op Tata!
 
2019-12-31
Jan Willem Duijzer opnieuw winnaar Vittali-toernooi
 
2019-12-08
ATOOMBUNKER SCHAGEN IETS TE GASTVRIJ…
 
2019-11-30
ENERVERENDE THUISMATCH NÉT NIET GENOEG
 
2019-11-23
VIERTALWEDSTRIJD: En Passant – Warmenhuizen 2-2
 
2019-11-23
DE GULDEN MIDDENWEG
 
2019-11-20
Rinus Vittali toernooi
 
2019-11-09
Geen feest in Bergen…
 
2019-11-09
OFF DAY SCHAKERS EN PASSANT IN BERGEN: 7-1
 
2019-10-19
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
 
2019-10-08
BONDSTEAM EN PASSANT OPENT SEIZOEN MET ZEGE OP HEERHUGOWAARD
 
2019-09-24
Simultaan clubkampioen
DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE
19-10-2019 - Co van Heewaarden

DE STERKSTE BROEDER IN DE POULE

19-10-2019 Co van Heewaarden

Ruim een maand geleden kreeg voorzitter Jaap Dros een verzoek van schaakclub Magnus Anna Paulowna om hun geplande thuismatch van zaterdag 21 december (veel te dicht bij Kerstmis…) met twee maanden te vervroegen naar zaterdag 19 oktober. Wellicht is het raadzaam om de NHSB volgend seizoen te bewegen om geen bondswedstrijden meer zo vlak voor Kerstmis te organiseren, daar alle grote schaakclubs in de kop van Noord-Holland graag zijn eigen Kersttoernooi organiseert. Voor Tata Steel in januari handhaaft de NHSB die maatregel al jarenlang, derhalve kan dat ook voor de Kersttijd. Enfin, de helft van En Passant plus de verslaggever toog in twee wagens vanaf Texel richting Schagen, waar vanuit alle windstreken En Passant werd gecompleteerd op volle oorlogssterkte in de onderaardse bunker tegen de sterkste broeder in de poule. Uw verslaggever herinnert zich overigens nog een uitmatch op de eerste verdieping van een café aan het Schager marktplein, waar onze Gerard Postma zowaar aan het eerste bord kanon Warner de Weerd versloeg. Maar ditmaal voor het eerst in de ondergrondse bunker, waar in een ruimte naast de schaakzaal nog de fietsen stonden om stroom op te wekken.

Het eerste slachtoffer van de Magnus dadendrang viel helaas aan En Passant-zijde. Jaap de Wijk mobiliseerde evenals wit zijn koningsvleugel-pionnen en bezat op een zeker moment met Pf4 een krachtige “octopus”. Na grootscheepse afruil resteerde een eindspel met Toren + Dame en Jaap 5 tegen wit 6 pionnen. Na dameruil werd het pionnensaldo gereduceerd tot 2 tegen 3, waarna Jaap in arren moede al zijn pionnen helaas verspeelde en wit er in het toreneindspel zowaar nog drie had: duidelijk teveel van het goede…

Joop Rommets offerde vervolgens met wit een stuk op de koningsvleugel voor twee pionnen en had lang het beslissende offensief. Echter zwart pareerde alles, waar na dameruil een eindspel ontstond van Toren + Paard + 4 pionnen tegen Toren + Paard + Loper + 4 pionnen. Toen Joop moegestreden zijn toren op een loperveld plaatste was de partij op slag uit.

Gert Both kreeg al snel in het middenspel na dameruil de eindstelling met dubbele torens plus zeven pionnen en een zwartveldige loper tegen een doelloos paard op het bord. Met Le4 en Ke3 plus een toren op de vierde rij kwam zwart er uiteindelijk niet door en de partij verzandde derhalve in een regelmatige remise.

Jon van Dorsten kwam aan het zevende bord met wit via een geweigerde Russische opening plus een open e-lijn na stukkenruil een pion voor, maar moest die helaas weer inleveren. Het middenspel vergde veel bedenktijd van Jon, hij dreigde op een goed moment zelfs mat achter de paaltjes, maar zwart pareerde afdoende. Na diverse schermutselingen ontstond een Dame/Toren-eindspel met wederzijds zes pionnen, voldoende voor een prachtige remise.

Rienk Sijbesma kreeg aan het tweede bord zijn favoriete kleur zwart en wist zich prima te verdedigen. Wit verhinderde eerst Rienk’s korte rokade, maar dat bleek hij ook helemaal niet van plan te zijn. Rienk centreerde zijn koning en forceerde in een volledig dichtgeschoven stelling via de opstoot van zijn c-pion een open c-lijn waar de dame plus toren werd geruild. Er resteerde een eindspel van 8 pionnen met een paard voor Rienk en een zwartveldige loper voor wit, waarna wit in de tijdnoodfase remise aanbood.

Gerard Postma fianchetteerde met zwart zijn Lb7 en bereikte na afruil van een stel torens plus twee lichte stukken het sterke loperpaar. Na afruil van de tweede torens ontstond een gelijkwaardig Dame-eindspel met witveldige loper voor Gerard tegen een paard voor wit: remise.

Jaap Dros centreert na de opening zijn zwarte torens waarna wit een sterke koningsaanval aangaat met Pf5 en Dg5. Na een wit kwaliteitsoffer op f6 spint wit een succesvol matnet, waartegen de verdediging van Jaap helaas niet meer bestand was.

Jan Willem Duijzer creëert met wit na de opening een sterke aanval, waar wit met Da5 en Lc5 alleen maar aanvalt. Met een tijdelijk stukoffer op f7 verhindert Jan Willem de zwarte rokade en vlecht diverse dreigingen in de stelling. Op een goed moment mocht hij zelfs f5 drukken waarbij zwart’s toren “in” stond. Als de toren zou wijken zou zwart mat gaan met Dg8, derhalve produceerde zwart een damezet en moest Jan Willem zijn dame terugtrekken. De zwarte damevleugelstukken waren lange tijd onontwikkeld, echter zwart manoeuvreerde dusdanig dat hij wit tot dameruil dwong en zijn stelling steeds meer begon te leven. In het verre eindspel bezat Jan Willem in een toreneindspel zelfs een tegen twee pionnen, maar zwart bood gelukkig remise aan: een doekje voor het bloeden….

MAGNUS ANNA PAULOWNA EN PASSANT 5½-2½

  1. David de Visser 1936 - Jan Willem Duijzer 2070 ½-½
  2. Reinier Weber inv. 1949 - Rienk Sijbesma 2080 ½-½
  3. Wim Boom 1998 - Joop Rommets 1949 1-0
  4. Jan-Pjotr Komen 1922 - Jaap Dros 1884 1-0
  5. Richard Bolster 1922 - Gert Both 1829 ½-½
  6. Henk Bermon 1886 - Gerard Postma 1734 ½-½
  7. Marcel Scholten 1799 - Jon van Dorsten 1677 ½-½
  8. Arno de Visser inv. 1622 - Jaap de Wijk 1683 1-0

Uiteindelijk vijf “schamele” remises tegen de sterkste broeder in de poule, maar iedereen aan Texelse zijde heeft gestreden voor wat hij waard is, al dachten vele toeschouwers na een flitsende opening dat Jan Willem Duijzer wel spoedig zou winnen. Hoe anders liep dat af, wellicht heeft hij onderweg toch iets laten liggen?? De poulestand geeft ondertussen ook een geheel vertekend beeld met uiteraard Magnus Anna Paulowna aan kop met 4 wedstrijdpunten, gevolgd door En Passant met 7 bordpunten en twee matchpunten uit twee partijen.

De eerstvolgende wedstijd voor En Passant betreft andermaal een uitmatch, ditmaal op 9 november in Bergen tegen de zwakste broeder in de poule. Laat dat dan maar een “schiettent” worden…. Pas vlak voor Kerstmis, als En Passant en Magnus Anna Paulowna de heden verspeelde vierde ronde niet hoeven te spelen, zal de stand worden recht getrokken met alle clubs vier partijen achter de kiezen. Voorlopig eerst maar “Bergen verzetten”. Tot in november op de barricaden!